Multiroom Audio

Wat is multiroom audio?

Met een multiroom audio kan je op iedere plek in huis naar muziek luisteren. Ongeacht waar de muziekinstallatie zich bevindt.
Centraal geplaatste muziekbronnen – dat kan gaan om een radiotuner, iPod of muziekserver – of streaming audio – vanaf je domotica controller, tablet of smartphone – kan je in een kamer naar keuze beluisteren en bedienen. Iemand luistert in de woonkamer naar klassieke muziek, terwijl bijvoorbeeld in de keuken of badkamer popmuziek staat te spelen. Ook dezelfde muziek in alle kamers behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld als je een feestje geeft in huis.

Niet zo lang geleden was het enkel mogelijk één muziekbron af te spelen tegelijkertijd, zoals een bepaalde radiozender of cd. Deze manier van audioverdeling in de woning laat  een persoonlijke muziekbeleving niet toe. De moderne technologie biedt die keuze wel door verschillende audiostreams naar verschillende kamers te sturen (men spreekt van multisource), hetzij draadloos hetzij via een bekabeld netwerk.

Bekabeld en draadloos!

Bij een bekabelde oplossing krijgt een multiroom versterker doorgaans een centrale plek in de woning. Dat kan een kelder, garage of rek in de woonkamer zijn. Vanuit de versterker vertrekken dan luidsprekerkabels naar de verschillende kamers waar je muziek wenst. De versterker versterkt niet alleen het geluid maar fungeert ook als schakelmatrix die de juiste bron naar de juiste zone stuurt. Lokaal bedien je dan de muziek via een bedieningspaneel in de muur, een afstandsbediening of via je tablet/smartphone.

Er zijn ook draadloze oplossingen waarbij de versterkers draadloos een netwerk vormen, en ze in de ruimte zelf een plaats krijgen. Op deze versterkers sluit je dan de luidsprekers in die kamer aan, of ze hebben zelf al ingebouwde luidsprekers. Als bronnen voor een draadloos systeem dienen doorgaans de digitale muziekcollectie, internetradio en online muziekdiensten.

Wanneer bekabeld en wanneer draadloos?

Wij adviseren iedereen alles bekabeld aan te sluiten tenzij dit om wat voor reden dan ook niet mogelijk is. Bij een nieuwbouw of renovatie project is bekabeling meestal eenvoudig te realiseren en weg te werken, maar als u gewoon uw huidige woning zonder veel gedoe wil opwaarderen met multiroom audio dan kan een draadloze oplossing een uitkomst bieden.

Wat veel mensen vergeten is doordat steeds meer apparaten draadloos werken het steeds drukker wordt in de beperkte wifi band van 2,4Ghz (daarom hebben ze inmiddels al de 5Ghz band toegevoegd), dit betekent dat uw apparaat met steeds meer apparaten moet vechten om bandbreedte en ook vaker gestoord of onderbroken zal worden. Vaak zult u dit door ingebouwde buffers niet merken, maar niets is vervelender als een haperende verbinding met als gevolg dat uw muziek gaat haperen. Vandaar dat wij bekabeld adviseren tenzij!

Hoewel veel multiroom audio oplossingen ook standalone kunnen opereren met aparte apps, wordt het pas echt leuk als je deze integreert in een domotica oplossing, niet voor ieder systeem een losse app, maar een centrale app van waaruit alles aan gestuurd wordt, ook uw multiroom audio.

Wilt u hierover meer weten?  Klik dan hier en wij bellen u!

Multiroom Audio

 

“Beeld en geluid door mijn hele huis heen streamen. Ik geloofde niet dat het kon, mijn verwachtingen zijn overtroffen”

– Geluid en beeld door het gehele huis. Overal hetzelfde of overal iets anders? Het kan allemaal vanuit één applicatie. Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker! –

Wilt u meer weten over de mogelijkheden?

Want er is natuurlijk nog veel meer te vertellen..