Verlichting

Verlichting

De eerste domotica systemen zijn ontstaan uit de wens van het schakelen van verlichting. De mogelijkheden zijn inmiddels legio, maar we willen een aantal zaken even kort aanstippen om u een idee te geven.

Centraal schakelen wordt vooral in grote objecten toegepast of bij nieuw/renovatie bouw. Bij deze manier van schakelen dienen draden van de verlichting naar de centrale kast getrokken te worden. Decentraal schakelen is meestal draadloos met elkaar verbonden. Wordt dus meestal gebruikt in compactere woningen of objecten in wat grotere objecten worden zones gecreëerd. Natuurlijk kan altijd een combinatie van beide gemaakt worden. Centrale schakelaars waar het bedraad kan en decentrale schakelaars waar het draadloos moet.

Centraal of decentraal schakelen?

We kennen twee manieren van het schakelen van verlichting en wel centraal aangestuurd of decentraal aangestuurd. Een centraal aangestuurd systeem heeft zijn intelligentie en echte schakelaars op een centraal punt in huis zitten. Een soort meterkast waar al uw dimmers, schakelaars, etc. geplaatst worden, en met uw schakelaars geeft u slechts een signaal aan de centrale kast die dan vervolgens de gewenste actie uitvoert. Decentraal wil zeggen dat de intelligentie in de schakelaars zelf zit, of achter de schakelaar geplaatst wordt. Uw schakelaars bedienen hier ook echt de verlichting. Er is dus geen centrale kast meer waar alle schakelaars en dimmers bij elkaar gebracht zijn.

Verlichting in kleur?

Kleuren verlichting is in het huidige interieur bijna niet meer weg te denken. Het helpt om de sfeer in een ruimte met de druk op een knop aan te passen. Kleur kunnen we eigenlijk op twee manieren binnen domotica integreren;
1. Via Philips Hue oplossing. Dit is een serie verlichting producten die door Philips op de markt gebracht zijn en redelijk eenvoudig aan uw domotica systeem gekoppeld kunnen worden.
2. Via DMX oplossing. Dit is een protocol uit de professionele verlichting branche die met een speciale module ook vaak aan uw domotica systeem gekoppeld kan worden.

Wat kan domotica toevoegen aan mijn verlichting in huis?

Creëren van scenes ; Hierbij worden diverse elementen uit uw domotica systeem samengevoegd om een bepaald gewenst effect te bereiken. Met een druk op de knop zakken uw projectiescherm en projector vanuit het plafond naar beneden, uw versterker schakelt naar het juiste kanaal en uw verlichting dimt. Op de achtergrond schakelt de verwarming of airconditioning naar de gewenste temperatuur en uw rolgordijnen zorgen dat de zon buiten blijft. Alles met slechts één druk op de knop. U wil ’s nachts alle verlichting en apparatuur in huis uitdoen en alleen op de gang een loop lamp en op de kamer van de kinderen een nachtlampje aanlaten? Dat kan met de druk op  een knop vanuit uw slaapkamer. De mogelijkheden zijn eindeloos Bekijk de video op onderaan deze pagina ter illustratie.

Aanwezigheidssimulatie ; Hierbij wordt de verlichting van uw huis aan en uit gezet zoals u dat normaal zou doen als u wel thuis bent. de domotica controller pakt gewoon uw verlichtingsgedrag van de laatste twee weken en speelt die nogmaals af alsof u gewoon thuis bent. Gordijnen tegelijk mee laten bewegen? voeg die dan toe aan de aanwezigheidssimulatie. Zelfs uw tv kan aan en uit gezet worden zoals u dat normaal zou doen.

Koppeling met de beveiliging ; Uw alarm gaat af. Laat uw verlichting knipperen als teken dat er wat aan de hand is voor de rest van de buurt.  Uw rolluiken afsluiten? Tuurlijk geen enkel probleem. Camera beelden ontvangen? Ook daar draait moderne domotica zijn hand niet voor om.

Centraal verlichting schakelen

Verlichting

Decentraal Verlichting Schakelen

Verlichting

“Alle verlichting in en rond het huis kunnen bedienen vanuit de huiskamer of slaapkamer op mijn smartphone, tablet of iwatch.”

– Al uw verlichting om en in uw huis kunnen bedienen via touchpanels, smart keypads, tablets, smartphones of iwatch? Dan kan domotica uw wens in vervulling laten gaan –

U verzint het en wij realiseren het.

Klik hier en wij bellen u voor een afspraak!